A+ A A-

У Мелітополі навчалися створювати туристичні продукти

За сприяння Проєкту USAID
“Економічна підтримка Східної України”(Проєкт USAID) у Мелітополі 26-28 серпня відбувся тренінг зі створення конткурентоспроможного культурного продукту. Участь у ньому взяли представники місцевої влади, освітньо-наукових установ, краєзнавчого музею, власники готелів, ресторанів та представники етнічних меншин.
Під час тренінгу учасники напрацьовували ідеї нових туристичних продуктів, які можна реалізувати у місті. Зокрема, заповідник “Кам’яна могила” вже понад 20 тисяч років приваблює митців, представників різних релігійних конфесій, які здавна приходять у це сакральне місце за натхненням та духовними практиками.

«Неподалік Мелітополя є національний заповідник «Кам’яна могила» – це український аналог британського Стоунхенджа, але давніший. Та про це не знають 90% українців. Тут можна провести і Артфестиваль, і фестиваль етносів, адже у Мелітополі їх понад 100. «Столиця черешні» – так називають Мелітополь, саме тут все місто оточено садами з черешні, яку почав вирощувати легендарний поміщик Філібер понад 100 років тому. Згодом тут навчилися робити вино, цукати, соуси, салати з черешні. Місцеві знають напам’ять десятки сортів черешні, захищають дисертації з черешні, а майстрині роблять намиста із кісточок черешні. Це все потрібно розвивати, щоб до Мелітополя приїжджали туристи. Ідея із гастрономічним фестивалем «Черешнево» багатьом учасникам сподобалася», - сказала консультантка з розвитку туризму Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» Анна Романова.

Завдяки тренінгу бізнес, громадськість і представники влади Мелітополя об’єдналися у туристичний актив.

«Після цього тренінгу будемо працювати над створенням у Мелітополі туристично-інформаційного центру та експоцентру для бізнесу, де можуть бути представлені місцеві виробники. Будемо співпрацювати з Таврійським агротехнологічним університетом, який запропонував для цього зручне місце. Також хочемо розвивати фестивальний напрямок з етнографічним аспектом. У місті живуть представники ста етносів, зокрема і караїми. Караїмський пиріжок («ет аяклак») увійшов до попереднього списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. До Дня міста у нас є зазвичай гастрофестиваль з національною кухнею караїмського товариства. Але зараз ми думаємо, що такий захід можна проводити не лише раз на рік» , - поділилася начальниця відділу маркетингу та туризму Мелітопольської міської ради Олександра Григорович.

Тренінги зі створення культурного та фестивального турпродукту від Проєкту USAID вже відбулися у Генічеську та Кирилівці. У вересні такі тренінги заплановані у Бердянську та Маріуполі.

«Розвиток туризму у Приазов’ї – один зі стратегічних напрямків роботи Проєкту USAID. Тут варто розвивати фестивальний та музейний напрямки, Мелітополь прекрасно підходить для цього. Тут немає моря, але турист може приїхати на якусь цікаву подію, фестиваль, відвідати місцевий музей. Зараз ми говоримо про створення культурного та фестивального продукту, хочемо, щоб люди їхали щось дізнатися, спробувати, наприклад, соуси з черешні або караїмські страви», - підсумував керівник туристичного напрямку Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» Олександр Файнін.

Грантова та освітня допомога підприємцям на Сході України надається Проєктом USAID в рамках інформаційної кампанії «Схід економічних можливостей». Кампанія покликана привернути увагу всієї України до потреб і можливостей Сходу, адже ще ніколи у регіоні не було стільки ініціатив, покликаних покращити рівень життя населення, розвивати бізнес у перспективних галузях економіки, відновлювати інфраструктуру. Ще ніколи не було стільки проєктів, готових залучати інвестиції та допомагати стати регіону сильним, креативним та привабливим для роботи й життя.

За матеріалами публікації сторінки «Проєкт USAID «Економічна підтримка Східної України»

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

blue green orange red