A+ A A-

Гостинне місто

Мелітополь на два дні став центром Болгарської культури.
Вперше в історії у нашому місті відбувся Собор болгар України, який, до речі, в Україні проводиться вже в дев’ятий раз. Собор болгар України – це головна подія в житті болгарської діаспори. Щорічно його проводили в Одеській області, а у 2020-му вирішили організувати у Медовому місті.

До Мелітополя прибула делегація у складі: народного депутата України Антона Кіссе, Почесного консула Республіки Болгарія Сергія Желєва, Віце-прем’єра Уряду Болгарії 2017-2018 рр. Валерія Симеонова, депутата народних зборів Йордана Апостоліва та заступника голови Одеської облради, голови Асоціації гагаузьких товариств України Юрія Дімчогло.

Програма проведення собору була насиченою та різноманітною. Серед заходів: відкриття погруддя болгарському національному герою Хаджі Димитру, уродженцю міста Слівен. Вже декілька років у Мелітополі існує сквер, названий на честь міста-побратима.
У рамках IX Собору болгар України в Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася ХV Міжнародна конференція «Болгари Північного Причорномор’я». В роботі конференції взяли участь понад 100 науковців з різних країн, зокрема України, Болгарії, Румунії, Польщі, Сербії.

Серед гостей були присутні заступник Голови Народних Зборів Республіки Болгарія Валері Сімеонов, д.п.н., народний депутат України, президент Асоціації болгар України Антон Кіссе, перший заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров.
Учасники конференції і гості ознайомилися з інноваційними площадками вишу, відвідали музей історії університету. Про свої досягнення та наробки мали змогу розповісти керівники: STEAM–лабораторії, лабораторії аналітичного контролю та молекулярно-генетичних, освітньо-наукової лабораторії готельно-ресторанного та туристичного бізнесу.

Не залишився осторонь від проведення заходів Собору болгар України і Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного. І це не дивно, адже зараз у нашому університеті здобувають вищу освіту більше 30-ти болгар. На базі ТДАТУ відбулась робоча конференція: «Об’єднання болгар України». Її учасники розглянули важливі питання порядку денного: «Про діяльність болгар України у 2019-2020 роках»; « Про стан та збереження вивчення болгарської мови. Проблеми, що виникли при реалізації нових законів» тощо.


За матеріалами сайтів ТДАТУ та МДПУ

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

blue green orange red