A+ A A-

Мелітопольська черешня стала брендом

У вересні завершилася державна реєстрація географічного зазначення,

тож мелітопольська черешня стає міжнародним брендом — першою українською ягодою, яка має право на визнання в Євросоюзі.

Чверть усієї української черешні вирощують у Запорізькій області, і більш як половина черешневих садів знаходиться в Мелітопольському районі, де на площі понад 1,3 тисяч гектарів десятиліттями вирощують ягоди, що давно стали відомими далеко поза межами України. Черешні елітного класу з унікальним балансом цукру й кислоти для багатьох мешканців Мелітопольщини стали основним джерелом доходу. Упродовж останніх років дедалі більшої актуальності набуває питання налагодження експорту цих ягід і можливості їх офіційного визнання на європейському ринку.

У 2017 році Мелітопольська міська рада ухвалила Програму просування продукції на зовнішні ринки, що була розроблена за підтримки проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС). Вона передбачає підвищення експортного потенціалу міста й популяризацію місцевих виробників. У межах виконання цієї Програми у 2019 році було створено громадську спілку «Асоціація виробників мелітопольської черешні». Організація, своєю чергою, ініціювала важливий крок для розвитку місцевого підприємництва — реєстрацію географічного зазначення черешні, що стане для членів спілки потужним інструментом захисту прав своєї продукції, підвищить її цінність і впізнаваність, а також істотно розширить експортні можливості.

Цьогоріч за підтримки Проекту ПРОМІС і за участі агровиробників, агрономів, селекціонерів та науковців Асоціація підготувала норми специфікації для місцевої черешні. У вересні завершилася державна реєстрація географічного зазначення, тож мелітопольська черешня стає міжнародним брендом — першою українською ягодою, яка має право на визнання в Євросоюзі.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

blue green orange red